19 Nisan 2012 Perşembe

Dış Cephede Kullanılan Ahşabın Korunması


1 - Ahşap yüzeyler uygulama öncesinde zımparalanmalıdır. (80 -120 nolu  zımpara) tozdan arındırılmalı temiz ve kuru olmalıdır. Irako, tik gibi doğal reçineve yağ içeren ahşap yüzeyler kullanılacakiseuygulama yapılmadan önce Selülozik tiner ile iyice silinmelidir.


2 - Uygulama sırasında havanın kuru ve ılık olması uygulamayı kolaylaştırır. Ahşabın nemoranı %15 in üzerinde olmamalıdır.

3 - Ahşap yüzeyleri, biyolojik zararlardan korumak amacı ile ilk olarak emprenye işlemi yapılmalıdır. Emprenye, çeşitli kimyasal maddelerden oluşan sıvının ahşap yüzeylere emdirilme işlemidir. Su ve solvent esaslı sistemlerdir. Ahşap yüzeylerin kullanıldığı ortama bağlı olarak; daldırma, fırça veya rulo kullanılarak uygulanabilir.

4 - Emprenye işlemi ile ilk korumaya alınan ahşap yüzeyleri dört mevsim uzun süreli koruma ve estetik dekoratif bir görünüm verebilmek için uygulanacak su ve ya solvent esaslı boya, vernik sistemlerinin;

a) Ahşaba nefes aldırması
b) Su geçirmemesi
c) Ahşaptaki nemi dışarı vermesi
d) Su tutmaması, su itici bir yüzey oluşturması
e) Esnek bir yüzey vermesi
f) Güneş ışınları ve her türlü atmosferik etkiye karşı

... tam koruma sağlamalıdır .

5 - Özellikle solvent esaslı sistemolarak mevcut klasik sistemleri, dış cephe ahşap yüzeyler için uygun değildir. Bu amaca yönelik geliştirilmiş, özel solvent esaslı sistemlerin kullanılması ahşap yüzeylerin 4 mevsimsürekli korunması için son derece önemlidir.

6 - Kullanılacak ürünler kullanım talimatlarında (Teknik Bülten) belirtildiği şekilde uygulanmalıdır.

7 - Uygulanacak boya, vernik sistemi belirtilen katsayısında uygulanmalıdır. Özellikle köşe ve bağlantı noktaları, kenar  yüzeylere dikkatli ve yeterli uygulama mutlaka yapılmalıdır.


8 - Ürünlerin koruma süresine ve katlar arasındaki bekleme sürelerine mutlaka uyulmalıdır. 


9 - Uygulama sırasında, uygun ekipmanlar kullanılarak uygulama yapılmalıdır.  Sonuç olarak, mobilya sektöründe dış cephe ahşap yüzeyeleri 4 mevsimsürekli korumak ve çok iyi bir sonuç almak için; 


* Uygulama yapılacakahşap yüzeyin seçimive yüzey hazırlığı ile uygulanak boya ve vernik sisteminin doğru seçimi, doğru ve yeterli miktarda ve uygun bir biçimde uygulanması ile son derece başarılı bir sonuş alınabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder