Ahşap evlerin betonarma evlere göre avantajları hem daha güvenilir hem daha huzurlu ve rahat yapılar olduğundan dolayıdır. Uzak doğu ülkelerinde ahşap evlerin kullanımı %90′nın üzerindedir, özellikle soğuk avrupa ülkelerinde ahşap evler tercih edilir. Türkiye’de ise bu oran %5′in altındadır, 50 yıldır unutuldu denilen ahşap evler günümüzde artık yeniden hatırlanmaya başlandı ve yeni yapılarda ahşabı görebilmek mümkündür.
Ülkemizin Güney ve Ege taraflarına ahşaptan oteller dikilmektedir. Bazı kişilerde yazlıklarını ahşap olarak yaptırıyorlar. Özellikle Türkiye üzerinde yaşamayı tercih eden yabancı turistler ahşap evler yaptırmaktadır. Türkiye’de unutuldu dediğimiz anda gerçek değerini yavaş yavaş kazanan ahşap evlerin betonarma evlere göre büyük avantajları olduğu herkez tarafından bilinmektedir. Fakat her yapıda olduğu gibi ahşap evlerinde bazı tehlikeleri vardır.
Ahşap evlerin betonarme evlere göre avantajları vardır.
- Kışın soğuk olur
- Yazın sıcak olur
- Yağmurda nemlenir
- Çabuk yıkılabilir
- Ahşabın bakımı zordur
- Yangın tehlikesi vardır
Yalnız Dünya üzerinde ilerleyen teknoloji bunlarada çözüm yolları üretmiştir. Şimdilerde yapılan ahşap evler sıcak ve soğuğa göre dirençlidir, korunaklı ve çok dayanıklı olarak yapılırlar. Dünya’daki en büyük ve en uzun süre 700 yıl kadar ayakta kalmış tek ahşap ev Büyükada Rum Yetimhanesidir. Anadolu üzerindede yapılmış depreme karşı gelmiş 100 yılı aşkın süredir ayakta kalmayı başaran yapılar ile ahşabın dayanıklığı gözler önündedir.
Ahşap evlerin betonarma evlere göre avantajları
- Betonarma evlere göre daha çabuk inşaa edilirler. Ortalama 30 – 60 gün bir ahşap ev için yeterlidir.
- Ahşap evlerin m2 fiyatı 15000 – 130000 arasında değişiyor. Betonarma yapılara göre düşük maaliyettedir.
- Ahşap evlerin ömrü 80 yıldan 150 yıla kadar çıkmaktadır, betonarma evler ise en fazla 50 yıl dayanmaktadır.
Yapılan bazı araştırmalara göre demir, çelik gibi betonarma yapılarda kullanılan malzemeler ahşaba göre yangında daha dayanıksızdır. Yangının ilk anlarında ısınacak olan demir veya çelik esnediği için yükü taşıyamaz hale gelir ve bina çöker, ağaç ise iyice yanmadan çökmeyecek halde olduğu görülmüştür.
1 yorum:
Yorum Gönder